26/11/08

Κερνάω γλυκό!

Ακουσα μια φωνούλα που είχε λιγούρα και ζητούσε γερμανική μηλόπιτα ή μου φάνηκε ; )
Χατήρι δεν χαλάω και ιδιαίτερα στην αδελφή μου γι αυτό αφήνω κατά μέρος τα light και σας χαρίζω όχι μία αλλά δύο από τις πιό αγαπημένες μου συνταγές για γερμανική μηλόπιτα!


Versunkener Apfelkuchen (Βυθιστή Μηλόπιτα)

ΥΛΙΚΑ για 16 κομμάτια

750γρ. μήλα
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
125γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
175γρ. ζάχαρη
1πρέζα αλάτι
1κ.γλ. βανιλίνη ή άρωμα βανίλιας
4 αβγά
200γρ. αλεύρι
2 κ.γλ. μπέκιν
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. σπόρους κουκουναριού
150γρ. Créme fraiche
1 φακ. άνθος αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ βανίλια
Ζάχαρη άχνη

Βουτυρώνουμε μία φόρμα (26 εκ.) με κινητά τοιχώματα.Ξεφλουδίζουμε τα μήλα,βγάζουμε τα κουκούτσια τα κόβουμε στα τέσσερα και τα περιχύνουμε με το λεμόνι.
Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο, 125γρ. ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας. Αναμειγνύουμε το μπέκιν με το αλεύρι και τα προσθέτουμε αστο μείγμα εναλάξ με την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα. Στεγνώνουμε τα μήλα με κουζινόχαρτο και τα απλώνουμε στην φόρμα πιέζοντάς τα ελαφρά.Σκορπάμε στην επιφάνεια 2κ.σ. κουκουνάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° για 12 με 15 λεπτά.
Αναμειγνύουμε την Créme fraiche, 1 αβγό,την υπόλοιπη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου και περιχύνουμε με το μείγμα το γλυκό.Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι προσεκτικά αφαιρούμε το τείχωμα της φόρμας και αφήνουμε να κρυώσει. Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο κουκουνάρι και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.



Gedeckter Apfelkuchen(Σκεπαστή Μηλόπιτα)

ΥΛΙΚΑ για 10 κομμάτια

250γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
110γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο
150γρ. γιαούρτι με 0% λιπαρά
750γρ. μήλα
20γρ. σταφίδες
1 πρέζα κανέλα
50γρ. καβουρντισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
χυμός μισού λεμονιού
1 κρόκο αβγού
1κ.σ. κρέμα γάλακτος

Με το αλεύρι,το γιαούρτι,το αλάτι και την μισή ποσότητα ζάχαρης φτιάχνουμε μιά ζύμη.
Την ανοίγουμε σε φύλλο στρόγγυλο περ. 28εκ. παχιά και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας (24εκ.). Κόβουμε την ζύμη που περισσεύει και την φυλάμε για αργότερα.
Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδια και σπόρους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα πλατύ σκεύος καραμελώνουμε την ζάχαρη και προσθέτουμε τα μήλα σιγοβράζοντας για μερικά λεπτά.Προσθέτουμε 50μλ νερό καθώς επίσης τις σταφίδες,την κανέλα,τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθιά πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
κατόπιν το στρώνουμε στην φόρμα της τάρτας. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε ένα λεπτό στρόγγυλο φύλλο και το τοποθετούμε σαν καπάκι πάνω από το μείγμα πιέζοντας το να κλείσει καλά στα τοιχώματα της φορμας.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος και αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 50 λεπτά περίπου.
Το βγάζουμε με προσοχή από την φόρμα αφού κρυώσει.


Guten Appetit!!!

7 σχόλια:

πουαντερι είπε...

Το ηξερα οτι εχω μια σουπερ αδερφη που με σκεφτεται....
δωσε κανενα κοματακι στα παιδια απο τις μηλοπιτες γιατι τις παιρνω και φευγω και δεν θα προλαβουν τιποτα....
οι υπολοιποι ε! ας παρουν τα υλικα και ας δοκιμασουν τις ικανοτητες τους στην ζαχαροπλαστικη.....
ΧΑ!ΧΑ!

Πολλα γλυκα φιλια αδερφακι!!!!!

πουαντερι είπε...

Μια διευκρινηση: εκει που λες φακελακι κρεμα βανιλιας ενοεις αυτη που τρωγανε τα παιδια μικρα; το ανθος αραβοσιτου ΓΙΩΤΗΣ;

Μάτα είπε...

Πρόσεχε να μην βαρυστομαχιάσεις!

Ναι καλέ! Το άνθος αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ. Μόνο που από τα πολλά γερμανικά ξεχνάω καμμιά φορά τα ελληνικά και δεν θυμόμουνα πως το λένε! Πάω να το διορθώσω!
Καλό απόγευμα!

Μάρσι είπε...

Είναι παιδί μου πειρασμός... σεισμός!
Θες να μας ξεκάνεις εντελώς κι έρχονται γιορτές; Και είμαι και γλυκατζού!

Μάτα είπε...

@Μάρσι
Κι εγώ μιά απ΄τα ίδια!
Αλλά καμμιά φορά μια μικρή "γλυκειά αμαρτία" κάνει καλό στην ψυχή μας!

Πληροφορία: Κάθε κομμάτι και από τα δύο γλυκά έχει περίπου 300 θερμίδες και γύρω στα 15γρ λιπαρά.
Καλή σου μέρα

Anastasia's dolls είπε...

πω πω !!η πρώτη μηλόπιτα πρέπει να είναι σούπερ ! Την γράφω και θα την φτίαξω (ελπίζω) σύντομα .
φιλάκια πασπαλισμένα με άχνη !

Μάτα είπε...

Ειναι και οι δύο μούρλια σου λέω! Η πρώτη είναι η αγαπημένη του άντρα μου και κάνει πόλεμο με τα παιδιά όταν την φτιάχνω για το ποιός θα φάει περισσότερο!
Κι από μένα φιλιά καραμελωμένα ;)