14/11/08

Αρτος και θέματα

Το ψωμί παχαίνει. Μύθος ή αλήθεια; Ιδού η απορία!
Οι γνώμες διχάζονται ή συγκρούονται και όσο πιό πολύ διάβαζα και ρωτούσα μπερδευόμουνα ακόμα πιο πολύ. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν είναι απλό στον λαβύρινθο της διατροφής με όλα τα είδη τροφών και με λέξεις όπως θερμίδες, σύνθετοι και απλοί υδατάνθρακες, πρωτείνες, ολική άλεση,κορεσμένα λίπη, ακόρεστα λίπη και πάει λέγοντας.
Μετά από μία μεγάλη περίοδο σύγχυσης έβγαλα μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες τα δικά μου προσωπικά συμπεράσματα τα οποία ακολουθώ ή προσπαθώ τουλάχιστον μέχρι και σήμερα.

Το ψωμί παχαίνει κάτω από ορισμένες προυποθέσεις αλλά είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο για τον οργανισμό μας.
Αποτελείται στο σύνολό του από υδατάνθρακες που παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανασκουμπωθούμε και να βάλουμε σε κίνηση το σώμα μας.

Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και αυτό σημαίνει ότι το σώμα δουλεύει περισσότερο για να τους καταναλώσει με αποτέλεσμα την αύξηση των καύσεων και την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας.
Έτσι μικρότερες ποσότητες ψωμιού ολικής αλέσεως μας χορταίνουν γρηγορότερα και περισσότερο απ΄ότι το άσπρο και μας δίνουν περισσότερη δύναμη.Παράλληλα δουλεύει ο μεταβολισμός μας στο φουλ καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες και διευκολύνεται η χώνεψη.

Το άσπρο ψωμί περιέχει απλούς υδατάνθρακες, είναι πιό αφράτο και αραιό στην σύνθεσή του με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο για να χορτάσουμε, καίγεται γρήγορα από τον οργανισμό δημιουργώντας έτσι γρηγορότερα την αίσθηση πείνας και δεν παρέχει πολύ ενέργεια.
Στην χειρότερη περίπτωση (πχ ψωμί για τοστ) περιέχει και ζάχαρη που ότι και να μου πούνε είναι μετά τα λίπη ότι πιό παχυντικό υπάρχει.

Στον αριθμό θερμίδων δεν διαφέρουν τα δύο είδη και πολύ. Δηλαδή όποιο και να προτιμήσουμε αν το φάμε σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να κινηθούμε ή να γυμναστούμε για καταναλώσουμε την ενέργεια και τις θερμίδες που πήραμε την βάψαμε!

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα είδη τροφών που έχουν σαν βάση το άσπρο ή το ολικής αλέσεως αλεύρι (πχ ζυμαρικά και ρύζι).

Προσωπική εμπειρία: Ανακάλυψα ότι έχω μία "μη ανεκτικότητα" στο άσπρο αλεύρι. Μετά από την κατανάλωσή του γίνομαι λιώμα και θέλω μόνο να κοιμάμαι.
Παρόλα αυτά είναι νόστιμο το απαίσιο και δεν μπορώ να το στερηθώ! Προσπαθώ να τρώω όσο το δυνατόν λιγότερο και να το αποφεύγω στο πρωινό μου.
Πότε τα καταφέρνω πότε όχι αλλά η ουσία είναι πως ότι κάνω το κάνω συνειδητά και ξέρω τι τρώω και τι συνέπειες θα έχει.

Και μην ξεχνάμε: Το ψωμάκι δεν ευθύνεται για τις βουτιές στο ζουμάκι της σαλάτας (κοινώς μπουκοσούλες) που το αναγκάζουμε να κάνει ή για το βούτυρο και την μαρμελάδα/μερέντα/μέλι με τα οποία το πασαλείβουμε και του αλλάζουμε έτσι τα φώτα!

Bread?? Pictures, Images and Photos

4 σχόλια:

Μάρσι είπε...

Εγώ μάτα μου ένα ξέρω: όλα παχαίνουν, το "μέτρο" ποτέ! ;)

Anastasia's dolls είπε...

το άσπρο ψωμί το έχω καταργήσει
εδώ και χρόνια γιατι μας άρεσε
και τρώγαμε πολύ .Πραγματικα σε όλα χρειάζεται "μέτρο"

Μάτα είπε...

@Μάρσι
Εχεις δίκιο.Η διαφορά είναι ότι άλλο μέτρο χρειάζεσαι για να αδυνατίσεις και άλλο για να διατηρήσεις τα κιλά σου.Εσύ απ΄ότι βλέπω είσαι σε πολύ καλό δρόμο!Μπράβο, συνέχισε έτσι!
Καλό ΣΚ!

Μάτα είπε...

@Anastasia
Μπράβο που κατόρθωσες την οικογενεία σου να κάνει τέτοιο πράγμα. Η δικιά μου αν τους κόψω το άσπρο ψωμί δεν θα μου ξαναμιλήσει!
Καλό ΣΚ και σε σένα!